Momelile oscilante se realizau din diferite metale, care la dorință erau tăiate în forme și dimensiuni potrivit pescuitului. Cu greutatea mare — pentru o scufundare mai rapidă și invers, cu o greutate mai mică — pentru o scufundare mai lentă. Aceste momeli au ajuns și în zilele noastre, mai performante și mai calitative, pentru a facilita munca, deloc ușoară a pescarului.
Momelile oscilante sunt de diferite forme și dimensiuni: ovale, rotunde, alungite sau încovoiate (asemănătoare literei „S”).
În apele liniștite, se recomandă de a folosi momeli cu forma ovală sau rotunde. Comportamentul lor în apă este potrivit — legănându-se dintr-o parte în alta. Odată ce mărim viteza, acest tip de momeală începe să se rotească (caracteristic apelor cu flux rapid).
În apele curgătoare sau chiar și în iazuri (unde prădătorii se hrănesc cu peștișori care înoată rapid), putem folosi momeli oscilante înguste, alungite, având de multe ori forma „S”. Cu cât este mai încovoiată, cu atât oscilează mai puternic.
Momelile oscilante sunt produse în versiuni diferite, dar toate au o formă de lingură (de unde au primit și denumirea de Linguri).
Sarcina primordială a fiecărui pescar este de a realiza mișcarea momelii, cât mai seducătoare pentru pești. Pentru un succes este nevoie de a trimite momeala la adâncimea potrivită, și scoaterea cu o viteză percepută de pește (ca fiind naturală).
Aceste momeli sunt foarte populare, datorită faptului că sunt simple și eficiente în utilizare, dar nu în ultimul rând și — trainice (indiferent în mâna cui a nimerit — expert sau începător).
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu