17 martie 2013

Pescuitul crapului

Cel mai bun timp pentru pescuitul crapului este vara, mai ales o săptămâna-două după depunerea icrelor (sfârșitul primăverii — începutul verii). Se spune că crapul începe să muște în același timp și aproximativ peste tot, fie râu sau lac (pe tot parcursul verii). Încetează sa fie activ când temperatura apei este mai mică de 10 ° C.

Temperatura joaca un rol foarte important pentru pescuitul crapului (ca și pentru alte specii). Cu o schimbare bruscă a timpului pescuitul devine mai dificil, mușcăturile pot sa scadă chiar pana la dispariție, astfel se reduc șansele de a prinde ceva.

Un timp favorabil pentru pescuit este când temperatura apei nu este mai mare de 20 ° C și un cer noros (chiar și niște stropi de ploaie).


Pescuitul crapului după anotimpuri

PRIMĂVARA


Dacă ați hotărât sa mergeți la pescuit crap în această perioadă, trebuie mai întâi de toate să cunoașteți că cele mai bune locuri unde aveți șansa de a prinde sunt — râurile mici.

După perioada de iarnă gheața se topește  mai repede decât în bazinele închise și cu ajutorul soarelui se încălzește mai repede. Anume în aceste râulețe crapul se trezește mai repede din hibernarea de iarnă.

Cel mai activ este în perioada de până și după depunerea icrelor. Mai întâi de toate este necesar de a măsura temperatura apei, care trebuie sa fie mai mare de 9 ° C.

Primăvara apa este destul de limpede, așa că trebuie sa fim atenți în alegerea sculelor de pescuit. În primul rând aveți nevoie de un fir cât mai subțire, dar tot odată sa fie mai greu decât apa (să se așeze la fund) și desigur rezistent.

Momeala în aceasta perioadă trebuie sa fie destul de calorica și diversă. Prin urmare când alegeți momeala, o deosebită atenție trebuie acordată la: viermi, larve și moluște. Odată cu ridicarea temperaturii apei, includem și alte momeli — porumb, pâine.

Nada —  fără exces de grăsimi.

VARA


Cel mai potrivit anotimp pentru pescuitul crapului este considerat — vara (în unele locuri mai bine se prinde în luna iunie, iar în altele — iulie și august). Cum temperatura apei ajunge la 20 ° C și mai sus, crapul cauta locuri mai răcoroase. Dacă temperaturile sunt foarte ridicate, ziua se ascunde la fund în locuri cât mai dosite, gropi, stuf, fluxuri de apă rece. În aceste zile fierbinți preferă să se hrănească noaptea. Timpul favorabil pentru pescuit este începând cu seara târziu și pană la răsăritul soarelui.

Pentru pescuitul la crap nu avem nevoie de scule deosebite, suficient este și o undita simplă. Însă în ultimii ani pescarii tot mai des întrebuințează pescuitul la feeder.

Dintre cele mai răspândite momeli sunt: râmele, cartoful, pâinea, mămăliga, mazărea și porumbul.

TOAMNA


Odată cu toamna crapul devine mai activ în căutarea hrănii, în special în zilele calde cu o vreme mai calmă. În această perioadă apa devine mai transparentă, ceea ce face ca pestele ( în deosebi cel mare) să se deplaseze în ascunzișuri, la adâncimi mai mari.

Multi pescari sunt de părerea ca toamna, mai ales în timpul ploii peștele nu se prinde. Dar anume acest timp este cel mai favorabil pentru a prinde marele trofeu. Din aceasta rezultă că pescarul trebuie sa găsească locul potrivit pentru pescuit, aruncând momeala în diferite locuri posibile unde ar putea să stea peștele ( dar tot odată aruncările, sa nu fie dese, pentru a nu speria peștele). Chiar puteți încerca locurile unde ați pescuit vara.

O deosebită atenție trebuie acordată pentru momeală. Pentru a atrage atenția crapului e bine să folosim râma, cât mai mare și mai groasă. De asemenea în calitate de momeală puteți folosi carne de rac sau pâine.

La capitolul scule de pescuit vă propun să alegeți un fir cât mai subțire (invizibil pentru pește) deoarece apa este mai limpede. Cârligele să fie cât mai ascuțite.
 

IARNA


Mulți oameni sunt de părerea că iarna pescuitul crapului este foarte dificil și cu puține șanse de a prinde ceva. Această părere este greșită, fiindcă crapul, chiar dacă nu este așa de activ ca vara, oricum se hrănește. Trebuie doar sa alegeți locul potrivit pentru pescuit, scule pentru această perioadă și desigur momeala respectivă.

Odată cu scăderea temperaturii apei crapul se adună în anumite locuri, și nu neapărat în cele mai adânci. Cel mai degrabă putem să-l întâlnim la adâncimi medii, nu aproape de mal dar mai spre mijloc. Foarte atractive sunt și locurile bogate în ierburi.

În majoritatea lacurilor crapul se prinde de la amiază pană seara târziu, însă cel mai bun timp pentru pescuit totuși se consideră atunci când se dezgheață și cerul este înnourat (fără precipitații).

În calitate de momeală puteți folosi: pâine, mazăre și porumb conservat, viermi, arpacaș. Nu trebuie sa faceți exces de nadă fiindcă în această perioadă peștele are nevoie de puțină hrană.

Dacă utilizați nada de firmă — atenție la miros (mirosurile puternice și ascuțite nu atrag crapul).


Fir întins!












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu