21 martie 2013

Pescuitul somnului

Somnul este un pește care preferă apa caldă și devine activ când temperatura apei este mai sus de 10 ° C. Spre deosebire de alte specii, duce un mod de viață sedentar, petrecând o mare parte a timpului în gropile de la adâncime.

Pescuitul somnului după anotimpuri



PRIMĂVARA


Pescuitul în această perioadă începe de la începutul lui aprilie, când apa deja a ajunge la o temperatură favorabilă pentru această specie. Se prinde foarte bine ziua, mai ales dacă avem parte de o zi însorită. Mai multe șanse de a pescui somnul sunt înainte de depunerea icrelor (când apa ajunge la temperatura de 18 ° C).

Perioada depunerii icrelor începe în mai și durează două-trei săptămâni, după care este inactiv o perioadă scurtă de timp.

Primăvara se poate de pescuit atât din barcă cât și de la mal. Momelile sunt foarte diverse, atât naturale cât și cele artificiale.

Sunt mai multe modalități de pescuit somnul. Una din ele este pescuitul la spining.
Pentru pescuitul la spining avem nevoie de:
  1. Lansetă (capacitatea de lansare — 60-80 grame)
  2. Mulinetă (puternică)
  3. Fir textil (0,30-0,35)
  4. Momeală (jig sau alte momeli pentru adâncime)
Momeala trebuie mișcată lent, uneori chiar să ajungă la fundul apei (în apropierea gropilor).

VARA


Se știe că pescuitul cel mai efectiv în perioada de vară este în lunile iulie și august, dar nu este exclus ca să pescuiți și în luna iunie.

În perioada de vară se recomandă pescuitul somnului pe timp de noapte. Acești pești preferă un timp liniștit (fără vânt) cu temperaturi ridicate.

Pentru a ademeni somnul se folosește o unealtă numită clonc (lovind pe suprafața apei scoate sunete ce atrage somnul). Construcția acestei unelte este foarte simplă, având forma unei linguri încovoiate.

Momelile sunt foarte diverse, așa că nu ezitați să experimentați, schimbând periodic până ce ajungeți la momeala mai eficienta.

TOAMNA


Perioada de toamnă pentru pescuitul somnului este cam dificilă.Când încep ploile și se răcește timpul, este greu de găsit locul unde se află acest pește.

Se alimentează diferit: poate fi activ ziua (timp noros, ceață) sau noaptea, deoarece se pregătește pentru iarnă. Odată cu primul îngheț acești pești se deplasează în gropi, dar și atunci avem șansa de a pescui ceva, deoarece continuă să se hrănească.

Pentru pescuit se recomandă momeala naturală: viermi, bucăți de ficat, file de pește, calmari e.t.c.

IARNA


Perioada de iarnă somnul se găsește în gropi și nu este activ (hibernare).

Fir întins!






                               

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu